In tijden als deze is reorganisatie binnen bedrijven soms onoverkomelijk. Om toch op goede voet uit elkaar te gaan, kan een outplacementtraject zinvol zijn. Over het precieze nut van outplacement schreven we al eerder. Maar wat valt er nou te verwachten van zo’n traject? Dat lees je hier.
Gebruik je transitievergoeding
Een outplacementtraject is de begeleiding vanaf het ontslag tot het vinden van een nieuwe baan. Je oude werkgever kan zo’n traject aanbieden. Het is verstandig om jouw werkgever hier ook naar te vragen. Ook kan het belastingtechnisch aantrekkelijk zijn om jouw transitievergoeding in te zetten voor een outplacementtraject. Krijg je geen traject van de oude werkgever? Dan kun je ook zelfstandig gebruik maken van outplacementtrajecten.
Geef het een plek
Het traject wordt geleid door een externe partij. De werkgever zelf heeft hier niks meer mee van doen. De eerste stap is om het ontslag te verwerken. Ondanks dat het waarschijnlijk een keuze is die zowel onprettig is voor werknemer als werkgever, komt de klap toch het hardste aan bij werknemer. Het heeft even tijd nodig om alles een plekje te geven. Bij de eerste stap word je geholpen het ontslag te accepteren.
Blijf positief
Ontslag heeft natuurlijk de nodige impact. Daar mag je best even stil bij staan, maar het is ook belangrijk positief te blijven en te kijken naar wat wél kan. Tijdens de tweede stap probeer je er samen met je coach achter te komen waar jouw interesses en ambities liggen. Via online assessments krijg je meer inzicht in jezelf. Wie ben je? Waar ben je goed in? Wat vind je leuk? De focus ligt hierbij op het positieve. Dit wil zeggen dat er niet zozeer wordt gekeken naar wat je moet verbeteren, maar naar wat je kan en wil. Aan de hand van de uitkomsten wordt er gekeken naar een functie die bij jou past. Misschien is dat de functie die je al had, maar wie weet kom je wel tot hele nieuwe inzichten.
Kijk naar de mogelijkheden
Vervolgens worden de mogelijkheden op de arbeidsmarkt onderzocht. Welke vacatures zijn er die aansluiten bij jouw gewenste functie? Een outplacementbureau heeft vaak verschillende tools die jou een seintje geven wanneer er een vacature in jouw regio of vakgebied beschikbaar komt. Zo sta je vooraan in de rij en heb je een grotere kans om op gesprek te mogen. Daarnaast krijg je vaak ook toegang tot andere vacaturebanken om zo zelf verder op zoek te gaan naar een passende vacature.
Blik op de toekomst
Met al deze handvatten heb je hopelijk spoedig een leuke vacature gevonden. Dan is natuurlijk de vraag, hoe vlieg je de sollicitatie aan? Misschien is het lang geleden dat je hebt gesolliciteerd en is er veel veranderd in de tussentijd. Een coach helpt jou bij het opstellen van een goed CV en een sterke motivatiebrief, maar kan je misschien ook helpen bij het gebruik van social media. Wanneer je op gesprek wordt gevraagd, helpt de coach deze voorbereiden door sollicitatietraining of het maken van een elevator pitch waarin je jezelf in één minuut ‘verkoopt’. Op deze manier heb je alle middelen binnen handbereik om weer succesvol aan de slag te gaan!
Wil jij ook vol zelfvertrouwen beginnen aan een nieuw hoofdstuk in jouw loopbaan, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan een kijkje op onze outplacementpagina en kijk naar de mogelijkheden.