Op een mooie manier uit elkaar gaan, dat is het doel van outplacement. Gedurende deze crisisperiode wordt er op allerlei manieren geprobeerd om personeel zo lang mogelijk te behouden. De regering heeft hiervoor verschillende steunpakketten in het leven geroepen. De NOW en NL Leert Door regelingen zijn hier goede voorbeelden van. Zo is de inschrijving geopend voor gratis ontwikkeladviestrajecten die december van start gaan en opent binnenkort ook de inschrijvingen voor gratis online scholing. Desondanks is het soms onoverkomelijk dat wegen moeten scheiden. Voor jouw bedrijf is het dan zinvol om te gaan nadenken over outplacement.
Waarom outplacement?
Outplacement is kortweg het traject waarbij een waarbij werknemer wordt begeleid bij het vinden van een nieuwe baan. Dit wordt gedaan door een gespecialiseerde partij, zoals een loopbaanadviseur, die jij als voormalig werkgever inschakelt. Uiteraard is het geen fijne beslissing om een deel van het personeel los te laten, maar er zijn meerdere reden om hier wel voor te kiezen. Door de coronacrisis is er bij veel bedrijven sprake van omzetdaling en werkvermindering. Om toch de vaste lasten te kunnen blijven betalen is bezuinigen vaak nodig. Dit kan bijvoorbeeld door reorganisatie. Hierbij worden bijvoorbeeld meerdere functies samengevoegd tot één nieuwe. Een persoon krijgt dus een groter takenpakket. De ander komt op straat te staan.
Bekommer je om je personeel
Door gebruik te maken van outplacementtrajecten wordt er het beste gemaakte van deze vervelende situatie. Een loopbaancoach zal helpen de juiste begeleiding te geven. De eerste stap in zo’n traject is het verwerken van de klap. Hoe komt jouw werknemer deze teleurstelling te boven? Vervolgens wordt er een blik geworpen op de toekomst. Wat zijn de talenten van de werknemer? Zijn er competenties die hij/zij onbenut liet? Op deze vragen proberen (oud-) werknemer en de loopbaanadviseur antwoorden te vinden tijdens het loopbaanadvies. Aan de hand van deze antwoorden worden er passende vacatures gezocht. Als laatste stap wordt er samen gekeken naar het opstellen van een CV, motivatiebrief en het voorbereiden van een sollicitatie. Op deze manier zijn alle ingrediënten in huis om zo snel mogelijk een zo goed mogelijke doorstroom te bieden aan jouw werknemer.
Help jezelf door een ander te helpen
Hoewel de klap logischerwijs het hardste aankomt voor de werknemer, is het ook zeker geen pretje voor jou als werkgever. Je behoudt ook liever iedereen in dienst en wil niemand teleurstellen. Daarbij wil je, juist in deze tijden, geen slechte naam. Een outplacementtraject zorgt ervoor dat beide partijen op goede voet uit elkaar gaan. Zo zal de kans dat een oud-werknemer kwaad spreekt over jouw bedrijf minimaal zijn. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten; werknemer verlaat het bedrijf tevreden en vindt spoedig een nieuwe baan. Werkgever hoeft niet de boeman te spelen en behoudt een positief imago voor als zaken weer beter gaan.
Geïnteresseerd in outplacementtrajecten? Neem dan een kijkje op onze website.