Werkzoekend? Houd deze 3 stappen aan voor een nieuwe baan

Op 17 november 2020

Werkzoekend? Houd deze 3 stappen aan voor een nieuwe baan

Op 17 november 2020

Door de huidige omstandigheden komt ontslag helaas vaker voor. Het aantal werkzoekenden is gedurende de coronacrisis toegenomen tot 413 duizend (bron: CBS). Misschien ben jij er wel één van. Dit is bijvoorbeeld omdat er simpelweg geen werk meer is voor je of omdat het bedrijf waarvoor je werkt moet bezuinigingen. Wat de reden ook is, prettig nieuws is het nooit. Hoe zorg je er nou voor dat je snel weer een nieuwe baan hebt?

Ontdek jouw talent

Blijf uitgaan van het positieve en kijk naar wat je allemaal kan. Vaak zijn we gewend aan onze baan en de bijbehorende taken. Hierdoor vergeten we wel eens stil te staan bij deze taken. Passen ze nog wel bij ons en welke competenties komen hieraan te pas? Voor het zoeken van een nieuwe baan kan het een goed startpunt zijn dit wel te doen. Stel eens vragen aan jezelf als: “Wat zijn mijn kwaliteiten? Heb ik deze kwaliteiten benut in mijn vorige baan? In wat voor baan zouden zoveel mogelijk van deze kwaliteiten tot zijn recht komen?”

Die vragen zijn makkelijker gesteld dan beantwoord. Daarom is ontwikkeladvies zo zinvol. Samen met een loopbaancoach ga je op zoek naar deze antwoorden. Dit wordt gedaan door middel van online assessments en coachingsgesprekken. Wat nog mooier is, is dat de overheid geld beschikbaar stelt voor deze adviestrajecten met behulp van de zogenoemde NL Leert Door regeling.

Een plan opstellen

Door het ontwikkeladviestraject heb je meer inzicht gekregen in jouw talenten en wensen. Misschien paste de vorige baan wel perfect bij je of ben je juist tot hele nieuwe ontdekkingen gekomen. Wat de uitkomst ook is, het is goed een persoonlijk plan op te stellen. Waarschijnlijk is je doel: “Een nieuwe baan vinden,” maar probeer dit doel behapbaar te maken. Met de uitkomst van het ontwikkeladvies kun je kleinere subdoelen opstellen. Het behalen van een cursus of opleiding kan zo’n subdoel zijn. De NL Leert Door regeling vergoedt ook enkele online scholingen. Wie weet val je dus met je neus in de boter en is scholing volledig gratis voor jou.

Voer jouw plan uit en focus op je einddoel

Als jouw plan is opgesteld, is het de bedoeling de subdoelen te vervullen. Heb je een taak gehaald? Streep deze door! Op die manier zie je jouw lijstje inkrimpen en jouw voortgang groeien. Duurt het te lang? Bekijk nog eens of jouw doel niet te groot is en deel hem verder op. Een andere kleine tegenslag te verwerken bijvoorbeeld afwijzing bij een sollicitatie? Vraag waarom en leer ervan. Of zoek naar sollicitatiehulp. Vooral mensen die lang op één plek hebben gezeten kunnen het solliciteren verleerd zijn. Het is dus geen schande om hulp van anderen te vragen. Laat je niet uit het veld slaan en blijf denken aan het uiteindelijke doel.

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het ontdekken van jouw talent? Kijk dan eens hier!