Gratis scholing, hoe en wat

Op 30 november 2020

Gratis scholing, hoe en wat

Op 30 november 2020

Iedereen wil zich blijven ontwikkelen. De juiste cursus zorgt ervoor dat we door kunnen groeien naar een nieuwe functie of dat we duurzaam inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Dat kost vaak een hoop geld, maar de NL Leert Door regeling helpt hierbij. De subsidie zorgt ervoor dat iedereen vanaf de 18 tot pensioengerechtigde leeftijd gratis scholing kan krijgen.

Welke trainingen en cursussen worden vergoed?

Niet alle scholing voldoet aan de eisen van de overheid. Daarnaast is er ook maar een beperkt budget voor zo’n 50.000 trajecten. In oktober en november konden opleiders hun subsidieaanvraag doen bij de overheid. Momenteel zijn er 14 opleiders bekend die gratis scholing aanbieden middels de NL Leert Door regeling. Een catalogus van alle trainingen kun je vinden via deze link.

De cursussen en trainingen zijn op te delen in drie categorieën:

  • Categorie A: kortdurende trainingen van ten minste €150. Dit zijn abonnementen of leerpakketten zoals e-learnings geschikt voor het verbeteren van vaardigheden en kennis van bijvoorbeeld talen of digitale toepassingen. Denk hierbij aan een Microsoft Word cursus of een training Adobe Photoshop. Ook kun je een abonnement krijgen bij een online leeromgeving om daar voor bepaalde tijd verschillende korte cursussen te volgen.
  • Categorie B: intensievere scholing met persoonlijke begeleiding van ten minste €500. Deze zijn gericht op het verbeteren van basisvaardigheden, arbeidsmarktvaardigheden, communicatieve vaardigheden of vakgerichte vaardigheden. Dit is bijvoorbeeld een sollicitatietraining of een cursus leiderschap. De studielast van deze trainingen is rond de 16 uur.
  • Categorie C: omvangrijke scholing van ten minste €1000. In deze categorie zijn opleidingen te vinden die nodig zijn voor omscholing tot ander werk. Deze opleidingen duren vaak drie tot vijf dagen.

Hoe weet ik welke training of cursus bij mij past?

Misschien weet je al heel goed wat je wilt en welke scholing daarbij past. Maar voor de meeste mensen is de juiste scholing kiezen niet makkelijk wanneer er veel opties zijn. Een ontwikkeladviestraject kan je helpen te vinden wat bij je past. Wil je je keuze sneller kunnen maken? Bedenk dan waarvoor je je training gaat gebruiken. Heb je het nodig voor je huidige baan? Wil je doorgroeien in wat je nu doet? Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Of wil jij je laten omscholen tot een van de krapteberoepen? Dan kun je via deze link kijken welke cursussen daarbij passen.

Hoe meld ik me aan?

Heb je de juiste training of cursus gevonden? Dan is het tijd om je aan te melden. Dit kun je doen via de opleider zelf. Vanaf december gaan de inschrijvingen open. Na het openen, kun je jouw aanvraag definitief maken. De opleider en de overheid regelen de rest. Er worden verder geen kosten bij jou in rekening gebracht.

Gezien het beperkte budget is het goed om er op tijd bij te zijn. Meld je dus aan en houd de de website van nlleertdoor.com en hoewerktnederland in de gaten!