Toekomstberoepen – grijp je kans!

Op 2 november 2020

Toekomstberoepen – grijp je kans!

Op 2 november 2020

De arbeidsmarkt is onzeker in deze tijden, maar laten we positief blijven. Zo zijn er verschillende banen waar wel veel vraag naar is, de zogenaamde krapteberoepen. Maar niet alleen in bestaande beroepen zijn er mogelijkheden. Wie zijn kansen op arbeidsmarkt wil vergroten en wil vasthouden, kan zich ook focussen op toekomstberoepen. Modernisering zorgt voor nieuwe werkvelden. Grijp dit moment aan om je te verdiepen in deze beroepen. Wie weet kun jij je om laten scholen en heb jij de toekomst in handen!

Robotisering

Door ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zullen steeds meer menselijke taken overgenomen worden door robots. Het is niet geheel onbegrijpelijk dat hierdoor angst ontstaat dat mensen hun baan kwijt raken. Echter, door robotisering zullen niet alleen banen verdwijnen, maar ook ontstaan! Denk hier bijvoorbeeld aan een domotica expert; iemand die alles weet van zogenaamde ‘smart homes’. Of wat dacht je van een drone piloot? Drones worden steeds vaker ingezet, maar deze vliegen niet uit zichzelf. Verder zijn er veel toekomstberoepen in deze categorie die zich richten op computers en informatica. Dit kan een data scientist zijn; iemand die alles afweet van big data of een digital developer voor het ontwikkelen van apps en meer. Een ander opvallend beroep in deze categorie is de zogenaamde ‘ethische hacker’. Dit is een legale hacker die werkt voor cyber security.

”Door robotisering zullen niet alleen banen verdwijnen, maar ook ontstaan!”

Mens en welzijn

Ondanks dat robots de toekomst lijken te hebben, blijft de mens en zijn welzijn belangrijk. Misschien zelfs wel nog belangrijker. Waar straks kleine medische ingrepen uitgevoerd kunnen worden door robots, maakt de empathische zorg en welzijn professional zijn opmars. Deze verpleegkundige zorgt ervoor dat patiënten zich prettig voelen en verzorgt het menselijk contact. Ook op de werkvloer wordt de tevredenheid van het personeel belangrijker. Beroepen als werkgeluksdeskundige en ontwikkelingscoach liggen in het verlengde hiervan. Maar ook in huiselijke kringen lijkt vitaliteit een steeds grotere rol te spelen. De longevity coach zal huishoudens alles bijbrengen over voeding, beweging en lifestyle.

Ontwikkeling van bestaande beroepen

Niet alleen ontstaan er compleet nieuwe beroepen. Er zullen ook beroepen meegaan met hun tijd om zich te ontwikkelen tot een nieuw specialisme. Zo kan een gespecialiseerde onderwijzer bijvoorbeeld docent webdevelopment worden. Ook recruitment is geen nieuwe tak van sport. Wel is er een enorme groei in vraag naar recruiters. Het uitkiezen van het juiste personeel wordt steeds belangrijker en een recruiter moet dus meer in huis hebben en uitgroeien tot recruitment specialist. Iedereen kent de bouwvakker, maar ook deze ontwikkelt. Zo zet de groene bouwvakker zich in voor het bouwen van energiezuinige huizen met duurzaam materiaal.

Virtual Assistant

Een ander bestaand beroep dat is doorontwikkeld is de virtual assistant (VA). Het valt het best te omschrijven als een geëvolueerde personal assistant met een enorme upgrade. Vanuit huis telefoneert en mailt een VA voor een klant. Maar hij of zij heeft meer taken. Een VA dient als een soort sparringpartner voor de opdrachtgever. Elke VA heeft eigen specialismen. Zo denkt deze bijvoorbeeld mee over de lancering van producten, marketing of webdesign. Als VA kies je zelf je klanten uit waardoor je alleen opdrachten doet die jij leuk vindt. En dit alles is vanuit huis. Dit maakt VA een ideaal beroep voor werkende ouders, maar ook in deze tijd waar thuiswerken de norm is en mogelijk blijft. Het is dus met recht een beroep van de toekomst.

Benieuwd of een van de toekomstberoepen bij jou past? Misschien is ontwikkeladvies dan iets voor jou. Bekijk hier de mogelijkheden!