Dat de coronacrisis de nodige gevolgen heeft op de arbeidsmarkt, daar kunnen we niet meer omheen. Hoewel de overheid meerdere noodpakketten biedt, is het soms niet te voorkomen dat je als werknemer op straat komt te staan of toch een andere weg in moet slaan. Er wordt veel gesproken over de sectoren die het hardst worden geraakt, maar er zijn ook sectoren waar juist wel vraag is naar personeel, de krapteberoepen.
Niet alleen maar negativiteit
Ondanks het feit dat er klappen vallen, zijn de cijfers niet zo negatief als aanvankelijk werd gedacht. Ja, volgens het UWV is het aantal vacatures in de laatste jaren niet zo laag geweest als nu. Echter, zijn er ook voldoende sectoren waarbij er voor de crisis een grotere vraag dan aanbod was en waar dit nog steeds hetzelfde is. Deze beroepen waar meer vraag dan aanbod is, worden zogenaamde krapteberoepen genoemd. Het UWV stelde een lijst op met de 32 beroepen waar momenteel de meeste baankans in is.
Complexe vaardigheden
Deze beroepen zijn te verdelen over verschillende sectoren, maar hebben allemaal één ding gemeen; ze vragen een specifieke opleiding. Het zijn beroepen waarbij analytisch denken centraal staat en waarbij sociale en communicatieve vaardigheden onderdeel zijn van het functieprofiel. Denk hierbij aan technici, maar ook verpleegkundigen op mbo niveau of accountants en boekhouders. Ook als werkzoekende kun je met de juiste kennis en opleiding in aanmerking komen voor een van deze banen. De lijst met 32 banen is als volgt:
- verpleegkundige
- boekhouder
- elektrotechnisch ingenieur
- machinemonteur
- software en applicatieontwikkelaar
- laborant
- jurist
- transportplanner en logistiekmedewerker
- winkelier en teamleider detailhandel
- financieel specialist en econoom
- loodgieter en pijpfitter
- docent algemene vakken in het voortgezet onderwijs
- ingenieur (niet elektrotechnisch)
- timmerlui
- medisch praktijkondersteuner
- vrachtwagenchauffeur
- verzorgende
- databank en netwerkspecialist
- arts
- gespecialiseerde verpleegkundige
- productiemanager
- bouwarbeider afbouw
- elektricien en elektronicamonteur
- accountant
- productieleider industrie en bouw
- technicus bouw en natuur
- productie machinebediende
- lasser en plaatwerker
- overheidsbestuurder
- productiecontroleur
- ICT supportmedewerker
- metaalbewerker en constructiewerker
Is jouw sector hard geraakt en wil je een nieuwe weg inslaan? Blijf positief en kijk naar wat er wel mogelijk is met omscholing.