Een leven lang leren

Op 12 oktober 2020

Een leven lang leren

Op 12 oktober 2020

Weet je nog dat je op school zat en uitkeek naar de tijd dat je aan het werk kon? Heerlijk, nooit meer studeren! Eenmaal aan de slag op de arbeidsmarkt kwam je van een koude kermis thuis; het leren houdt namelijk niet op als je aan het werk gaat. Wie relevant wil blijven op de arbeidsmarkt moet zijn leven lang blijven leren. Hoe doe je dat eigenlijk?

Nieuwsgierig blijven

Een leven leren begint met nieuwsgierig zijn. Wie nieuwsgierig is gaat op zoek naar nieuwe informatie en inspiratie, hier leer je het meest van. Wanneer je stopt met nieuwe dingen doen, stop je met leren. Probeer iedere week iets op je werk te doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Ga hiervoor zelf op zoek naar informatie bij een collega of in andere bronnen. Hier leer je het allermeest van. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we zo’n 80% leren door dingen zelf uit te zoeken, 10% van anderen om ons heen en 10% van formele scholingen.

Scholingen volgen

Naast zelf nieuwe dingen uitzoeken en proberen is het ook belangrijk om scholingen te blijven volgen. Veel bedrijven hebben een budget voor scholing. Dit wordt niet altijd actief aangeboden, dus vraag hier vooral zelf naar bij de afdeling personeelszaken of bij je manager. Wanneer je in een branche werkt die door de coronacrisis onder druk is komen te staan kan jouw organisatie subsidie krijgen om je te laten omscholen of bijscholen. Wij helpen je hier graag verder mee.

Duurzame inzetbaarheid

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Waar het vroeger goed mogelijk was om je hele leven in dezelfde functie bij hetzelfde bedrijf te werken, is dit er tegenwoordig vaak niet meer bij. Steeds meer beroepen worden door robotica en automatisering overbodig, waardoor er steeds minder sprake is van baangarantie. Wil je zeker zijn van een baan? Zorg dan dat je je blijft ontwikkelen. Duurzame inzetbaarheid is bij veel organisaties een belangrijk thema. Veel organisaties hebben daarom een scholingsbudget om ervoor te zorgen dat medewerkers tot hun pensioen met plezier kunnen blijven werken.

Training en seminars

Bang dat ontwikkeling veel kostbare tijd vereist? Dat is helemaal niet nodig! Soms kun je met een eendaagse training al een nieuwe vaardigheid leren. Of doe inspiratie op tijdens een seminar of webinar. Hiermee prikkel je jezelf om op een andere manier naar je werk te kijken. Een leven lang leren hoeft daarom ook helemaal geen opgave te zijn.