NOW verplichting

Maken jullie gebruik van de NOW 2.0 of 3.0? Dan ben je als werkgever verplicht om werknemers te stimuleren tot deelname aan ontwikkeladvies of scholing. Met hulp van nlleertdoor.com kan dit snel en vaak kosteloos.

Aanmelden voor ontwikkeladvies is niet meer mogelijk.
Gratis scholing kan nog wel aangevraagd worden.

NOW verplichting

Maken jullie gebruik van de NOW 2.0 of 3.0? Dan ben je als werkgever verplicht om werknemers te stimuleren tot deelname aan ontwikkeladvies of scholing. Met hulp van nlleertdoor.com kan dit snel en vaak kosteloos.

NOW 2.0 en 3.0 met verplichting in 5 stappen uitgelegd

Bij het lanceren van het tweede steunpakket werd verlenging van de NOW-regeling aangekondigd: NOW 2.0. Een aanvullende voorwaarde is de verplichting om werknemers te stimuleren tot deelname aan ontwikkeladvies en scholing. Deze verplichting is ook van toepassing op de NOW 3.0 regeling die in september werd aangekondigd (bron: KVK).

1. Aanleiding voor verplichting

Waar NOW nog bedoeld was voor behoud van banen, wordt met NOW 2.0 een stap gezet om bedrijven en hun personeel voor te bereiden op een nieuwe realiteit. In sommige gevallen betekent dit dat mensen hun talenten op een andere manier in moeten zetten bij hun huidige werkgever. In andere gevallen betekent dit dat mensen op zoek moeten naar een baan in een sector waar het wel goed gaat. Om te zorgen dat werkgevers hiermee aan de gang gaan is er een inspanningsverplichting voor de werkgever om de werknemers hierin te stimuleren.

2. Doelstelling van de regeling

De NL Leert Door regeling van de overheid sluit hierop aan. De regeling heeft tot doel om werkenden en werkzoekenden te ondersteunen met ontwikkeladvies en scholing. Zij kunnen worden begeleid om de transitie naar ander kansrijk werk te kunnen maken. Het is de bedoeling dat zij met behulp van (gesubsidieerd) ontwikkeladvies of scholing hun huidige werk op een andere manier kunnen invullen of klaargestoomd worden voor banen waar nu en straks behoefte aan is.

3. Wat moet je doen?

Als werkgever met NOW 2.0 heb je verklaard om je in te spannen voor jullie werknemers. Samen met de OR zul je het personeel zo goed mogelijk willen informeren over de mogelijkheden. Daarnaast wil je ze stimuleren om over hun toekomst na te denken en ze te activeren om daarop te handelen. Via deze site kun je ervoor zorgen dat je precies dat doet: het personeel informeren, stimuleren en activeren. Lees meer over onze werkwijze of vraag direct onze gratis ondersteuning aan.

4. Wat het gaat kosten

Om invulling te geven aan de verplichting kan je zelf investeren in tijd en geld, bijvoorbeeld in de vorm van (onbelaste) persoonlijke ontwikkelbudgetten. Daarnaast kun je het personeel aansporen een beroep te doen op de twee NL Leert Door regelingen van de overheid (zie infographic). Je kunt ook gebruik maken van financiële ondersteuning die wordt geboden door opleidings- en ontwikkelfondsen (O&O fondsen) die voor jullie sector van toepassing zijn. Genoeg mogeljikheden dus om kostenneutraal invulling te geven aan de verplichting.

5. Hoe ga je aan de slag

Door onze website te bezoeken ben je eigenlijk al begonnen met de inspanningsverplichting. Nu is het zaak om door te pakken en het personeel daadwerkelijk te stimuleren tot ontwikkeladvies en/of scholing. Wij kunnen je, met behulp van de NL Leert Door regeling, gratis ontzorgen en helpen bij het informeren, stimuleren en activeren van het personeel. Dit doen we met informatievoorziening en ontwikkeladvies. Daarnaast bieden we ook ondersteuning aan voor dienstverlening bij reorganisaties en outplacement trajecten. Lees snel meer over onze werkwijze.

NL leert door regeling in één oogopslag

Als je gebruik maakt van NOW 2.0 en/of 3.0, dan is er vaak weinig financiële ruimte voor ontwikkeladvies of scholing. Speciaal hiervoor zijn door de overheid twee NL Leert Door regelingen in het leven geroepen waar jouw personeel gebruik van kan maken.

Infographic NL leert door

Regel het direct

Schakel ons in en zorg ervoor dat jullie medewerkers ook in deze crisistijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Wij gaan snel aan de slag om het personeel te informeren, stimuleren en activeren tot (gratis) ontwikkeladvies en scholing. De inschrijvingen voor ontwikkeladvies zijn al uitverkocht. De aanvraag voor scholing kan nog gedaan worden.

Gratis ontwikkeladvies voor het personeel

Laat ons jou helpen bij het voldoen aan jullie inspanningsverplichting vanuit hoofde van de NOW-regelingen. Wij informeren, stimuleren en activeren het personeel en leveren gratis ontwikkeladviezen waar nodig*. 

*Zolang er subsidiebudget is