Het verhaal van Nayeli (40)
De NL Leert Door regeling is er ook voor expats. Onze tests zijn prima te maken wanneer je Nederlands kunt begrijpen, de gesprekken vinden dan plaats in het Engels. De Mexicaanse Nayeli woont al 15 jaar in Nederland en heeft door het traject weer toekomstperspectief.
Nayeli is al een tijdje werkloos en naarstig op zoek naar een baan. “Tijdens mijn zoektocht naar een baan raakte ik echt gefrustreerd, dus ik was al eerder aan het nadenken over een jobcoach of iets dergelijks. Toen kwam corona en een Nederlandse vriend wees me op deze regeling die door crisis in het leven is geroepen.” Haar doel was in het begin dan ook om een baan te vinden. “Wat voor baan maakte me niet uit,” vertelt Nayeli, “als ik maar iets vond.” Het traject liet haar inzien dat simpelweg een baan vinden niet de oplossing was. “Door mijn coach zag ik in dat je geen baan moet hebben om dat maar van je lijstje af te kunnen strepen. Je moet iets doen wat je leuk vindt. In dat opzicht heeft het traject mij meer gebracht dan dat ik initieel hoopte.”
Net als veel anderen was Nayeli een beetje sceptisch over het traject waardoor ze ook weinig verwachtingen had. “Ik heb altijd veel twijfels bij psychologen en coaches. Maar het eerste gesprek met mijn coach was eigenlijk al fantastisch. Het gesprek was ontzettend positief, het advies was fijn en de feedback die ik kreeg was goed en bruikbaar.” Ook over de uitkomsten van de tests had ze niet veel ideeën. Ze heeft een achtergrond in de scheikunde en biotechnologie, maar had zich al voorgenomen dat ze dat achter zich moest laten. “Ik moet iets heel anders doen, ook prima als dat nodig is om weer aan werk te komen,” dacht ze. “Maar de uitslag was verrassend genoeg dat ik wel iets wil doen met mijn achtergrond. Het was een nog grotere verrassing toen bleek dat ik eigenlijk gewoon mijn master weer op moet gaan pakken. Terug naar de universiteit en in de tussentijd werken, dat moet ik doen.”
“Ik had een beetje mijn twijfels, maar het eerste gesprek was eigenlijk fantastisch.”
Positieve aanpak
Hoewel Nayeli zelf afkomstig is uit Mexico, ervaarde ze geen problemen met de gesprekken en de tests. “Ik woon al een tijd in Nederland dus ik kan het goed lezen, indien nodig, makkelijk vertalen. De informatie is gemakkelijk te volgen en erg gebruiksvriendelijk. Hierdoor zijn de tests goed te doorlopen. Ook de uitkomsten zijn sterk, begrijpelijk en een goed uitgangspunt.” Dat de Nederlanders vrij direct zijn, dat wist ze al, maar dit kwam juist goed uit tijdens het traject. “Ik had deze Hollandse aanpak juist nodig. Misschien is het voor iemand die net in Nederland woont wel heftig. Je moet de taal ook wel een beetje beheersen, maar als je dat kunt, is zo’n traject zeker aan te raden voor andere expats.”
Een ontwikkeltraject bestaat uit verschillende vragenlijsten en coachingsgesprekken. De resultaten van die vragenlijsten zijn erg hulpvol volgens Nayeli. “Je krijgt inzichten in jouw competenties, jouw persoonlijkheid en in de arbeidsmarkt. Dat is kennis die ik zelf niet meer zo paraat heb, maar die wel perspectief biedt.” Ook de positieve aanpak sprak haar erg aan. “We zijn vaak gefocust op wat we niet kunnen of we weten niet hoe we onze talenten kunnen gebruiken op de arbeidsmarkt. Als je weet wat je kan en wat wilt, dat is ontzettend waardevol.” Ze ziet ook in hoe belangrijk het is om deze zelfkennis te hebben in deze coronatijd. “Corona blijft nog wel even. Bedrijven veranderen en passen zich aan. Nu heb ik de tijd om mij ook aan te passen, dus het is goed nu tijd hierin te investeren zodat ik straks weer meekan op de arbeidsmarkt.”
“We zijn te vaak gefocust op wat we niet kunnen.”
Terug naar de universiteit
Door het traject heeft ze duidelijk voor ogen wat ze wilt. Vanaf september start ze met haar master aan de Universiteit van Twente. Tot aan die tijd blijft ze solliciteren en ze is ook op zoek naar een bijbaan die te maken heeft met natuurwetenschappen. “Die bijbaan moet alleen niet teveel aandacht opeisen, want ik wil deze studie echt afronden,” voegt ze vastberaden toe. Daarbij weet ze ook zeker wat voor baan ze naar haar studie wilt. “Ik wil meer een adviserende rol hebben bij bedrijven in de nanotechnologie. Voor dit alles had ik een baan in een lab, maar ik ben te graag onder de mensen. Dat was mede de reden waarom ik dacht dat ik beter iets met sociale wetenschappen kon gaan doen. Maar door het traject weet ik dat je ook met mijn achtergrond, wel gewoon een sociale baan kunt hebben buiten een lab.”
Voor mensen die zich afvragen waarom de regeling ook goed is voor expats heeft ze nog een boodschap: “Vooral hier in Amsterdam is een grote expat community. Ik ken meerdere expats die door corona hun baan zijn verloren. Zij hebben hier een prima leven en gezin en dan wordt er ineens na 15 jaar gezegd dat ze alles op moeten geven en terug moeten naar een land waar ze in eerste instantie al niet wilden zijn. Maar het is ook voordelig voor Nederland zelf. Veel van deze mensen hebben een master of PhD afgerond aan Nederlandse universiteiten. Je verliest deze mensen en hun kennis dus. Nederland heeft een hoop geld uitgegeven om deze mensen op te leiden en dat gooi je dan eigenlijk weg.”