Het verhaal van Liza

Op 26 januari 2021

Het verhaal van Liza

Op 26 januari 2021

Het verhaal van Liza (27)

De coronacrisis raakt veel beroepsgroepen, maar een aantal sectoren kregen de eerste harde klappen te verduren. De evenementenbranche waar Liza in werkzaam was, is hier een van. Haar functie verviel, waardoor ze in de WW terecht kwam. Ze had geen idee wat ze moest en besloot daarom gebruik te maken van de regeling.

“Ik werkte bij een evenementenlocatie in Amsterdam,” vertelt ze. “De functie paste niet bij mij, daar kwam ik tijdens het traject achter.” Door corona viel haar functie al snel weg. Ze had al eerder twijfels of de baan echt iets voor haar was. “Dit was wel het laatste zetje in de rug dat ik nodig had.” Een vriendin van haar had zich ook aangemeld en vertelde hoe snel de inschrijvingen gingen, reden te meer voor Liza om ook aan de slag te gaan.

Liza stapte zonder echte verwachtingen het traject in. “Maar die zijn ontzettend overtroffen.” Ze vervolgt: “Het eerste gesprek was verrassend. Ik had niet verwacht dat het zo psychologisch en persoonlijk zou zijn.” Al snel ontstond er een vertrouwensband en een klik tussen haar en haar coach. Hoewel ze makkelijk kon benoemen wat er niet goed ging tijdens haar vorige baan, werd ze juist geprikkeld om te gaan denken over dingen waar ze wél goed in is. “Dat is in het begin heel moeilijk, maar ik vond het een mooie manier van benadering.”

“Ik had niet verwacht dat het zo psychologisch en persoonlijk zou zijn.”

Onverwachte uitslag

Het belangrijkste voor Liza was om erachter wat bij haar paste en dat doel is bereikt. “De persoonlijkheidstest was voor mij het meest verhelderend. Ik merkte dat ik mezelf in een aantal resultaten niet herkende en daar ben ik ook heel eerlijk in geweest.” Dit kwam doordat Liza deed wat veel mensen doen; antwoorden geven als de persoon die ze zouden willen zijn. “Stressbestendig, dat ben ik helemaal niet! Dat moet mijn coach wel weten voordat ik weet ik veel waar terecht kom.” Maar gelukkig worden de resultaten van de tests altijd uitgebreid besproken in de coachingsgesprekken, waardoor er door dergelijke antwoorden heen wordt geprikt. “Mijn coach checkte heel erg of ik ook begreep wat ik zei en of ik dat kon onderbouwen. Je kunt eigenlijk niet zo maar iets zeggen.”

Al snel kwamen Liza en haar coach erachter dat ze het beste gedijt in een dynamische omgeving. Dat paste wel bij haar achtergrond in de evenementen en opleiding aan de Hotelschool. Echter, is de branche die het beste bij haar past iets totaal anders; ze volgt nu een opleiding tot onderwijsassistente. “Een basisschool is ook heel dynamisch en ik wil echt iets gaan doen met kleuters. Dus dat is heel snel gaan rollen, maar ik had het totaal niet verwacht.”

Hoewel de insteek van het ontwikkeltraject altijd positief is, wil dat niet zeggen dat het altijd makkelijk is. “Als je op het punt staat om beroepen af te strepen die je leuk vindt, moet je wel even een berg over,” legt Liza uit. “ Ik heb toen mijn coach gemaild dat ik er zo tegenaan liep en hij heeft me toen gebeld, buiten de sessies om.” Naast hulp van haar coach heeft Liza ook veel met vrienden en familie gepraat om tot de beste resultaten te komen. “Ik heb braaf mijn huiswerk gedaan. Het belangrijkste tijdens dit traject is om er alles uit te halen voor jezelf. En dat heb ik wel gedaan.” Ze raadt het traject dan ook aan voor iedereen die ook maar een lichte twijfel heeft over zijn of haar werk. “Je haalt er persoonlijk veel uit en je leert jezelf beter kennen. Ongeacht welke leeftijd.”

“Ik hoop dat het mensen motiveert om te kijken naar welke sectoren er wel vraag is.”

Opleiding tot onderwijsassistente

Sinds december is ze bezig met haar opleiding tot onderwijsassistente, die duurt nog twee jaar. Van het UWV heeft ze vrijstelling gekregen van de sollicitatieplicht zodat ze zich volledig kan focussen op de opleiding. “Ga er niet vanuit dat er geen mogelijkheden zijn totdat je er goed naar hebt gekeken, want er zijn dus wel instanties die jou willen helpen. Dat heeft mijn ogen ook positief geopend.” Een kleine kanttekening maakt Liza hier wel bij. “Het is jammer dat er geen financiële ondersteuning is, terwijl ik me om laat scholen naar een sector waar ontzettend veel vraag naar is.” Gelukkig heeft Liza genoeg gespaard en de nodige motivatie om de opleiding toch af te ronden. Daarbij gaat ze nog wel solliciteren voor een bijbaan, misschien in een wijnwinkel. “Met kinderen wordt dan mijn baan, maar mijn passie voor koken en wijn wordt dan gewoon een hobby. Ik heb weer veel zin in de toekomst, dus ik ben blij dat ik het traject heb gedaan.”

Als afsluitende opmerking voegt Liza nog toe: “Het is eigenlijk wel ironisch dat door corona de evenementenbranche is ingestort en dat ik me nu laat omscholen in een branche waar wel veel vraag naar is. Ik hoop ook dat dat mensen in deze coronatijd motiveert om te kijken naar welke sectoren er wel vraag is.”